onsdag 17 juli 2013

Fantastisk spridning på kampanjen

Kampanjen var kortfattad och med ett klart budskap
Vi gjorde en kampanj för två dagar sedan med tanke att se hur lätt det är att sprida informationen om att minskade fosterrörelser inte är normalt över Facebook.
Det var en kortfattad kampanj med ett enkelt, men viktigt budskap - minskade fosterrörelser är inte normalt. Vi bad er att dela och gilla bilden för att sprida informationen kring fosterrörelser, vilket ni gjorde väldigt bra.
 
Resultatet blev över alla våra förväntningar - över 285000 personer såg inlägget och det var mer än 25000 som valde att titta på bilden genom att klicka på den.
 
Vi är otroligt glada att det gick så bra, men mest glada är vi över den diskussion som startade inom kommentarerna. Det var otäckt att läsa om hur många det är som förlorar sitt barn med minskade fosterrörelser som indikation innan, liksom det är glädjande att det är många som har sökt vård i tid och på så vis lyckats rädda sitt barn.
 
Mycket av diskussionen handlade om att våga stå på sig och lita på sina egna känslor och sin kropp, och övertyga sjukvården om att något var fel. Detta var precis det vi upplevde - att det kändes som att det bara var vi som visste att något var fel, och att vi var tvungna att övertyga sjukvården att faktiskt vårda oss.
 
Tyvärr dog Levi ändå, liksom många andra, men nu vill vi se till att så få så möjligt behöver uppleva samma sak. Men tanken på att vi i Sverige ska behöva "stå på oss" är skrämmande, likaså är det skrämmande att väldigt många aldrig vågar söka vård då det verkligen behövs. Ofta har man sökt vård tidigare, och allt har varit normalt, vilket då gör att man känner sig dum när man söker vård igen för samma sak. Det borde vara så att man med hjälp av sin barnmorska blev stöttad att söka vård istället.
 
Enligt en avhandling som publicerades 2012 söker 4-16% av alla gravida vård för minskade fosterrörelser någon gång under graviditeten, eftersom de själva upplever att något är konstigt. Det är ganska många av alla gravida som söker vård för samma sak, men ändå så är informationen till gravida gällande minskade fosterrörelser väldigt liten, om man enbart tittar på den som kommer från sjukvården själv.
 
Några kommentarer under kampanjen har varit inriktade på att detta är skrämselpropaganda och att vi enbart skrämmer gravida kvinnor - och det är sant. Vi blev själv ganska skrämda när vi inte hörde Levis hjärtljud hos barnmorskan. Och när vi var tvungna att förstå att Levi, som skulle vara hos oss två veckor senare, faktiskt aldrig kom till att vara hos oss, ja då var hela verkligheten ganska skrämmande.
Vi tror dock att det är bättre att man vet om riskerna än inte. Därför väljer vi att försöka informera så mycket det bara går, och vi kan inte sluta fören det är standard att prata om minskade fosterrörelser med alla gravida.
 
Socialstyrelsen ska ta fram nya riktlinjer, något som vi på Barnuppropet kommer följa upp under de närmsta veckorna, för vård vid minskade fosterrörelser. Vi tycker det är jättebra, men tror att man missar en del - först måste de gravida förstå att man ska söka vård, innan riktlinjerna för behandling får effekt. Det måste ske en mer samlad informering kring riskerna för att riktlinjerna ska få bäst effekt. 
 
Tillbaka till kampanjen, som fortsätter leva sitt eget liv på Facebook. Vi tackar från hela vårt hjärta till alla som tagit sig tiden att dela, gilla, kommentera och hoppas att ni fortsätter läsa de närmsta veckorna när vi ska försöka reda ut vad forskningen visar och vad som händer med riktlinjerna.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar